Erou … intr-o tara de lasi!

Da si a mai trecut o saptamana … una destul de stranie pot spune oareum ca si vremea. Multe lucruri s-au intamplat printre care putine au ramas in memoria mea si pe care voi incerca sa le astern pe aci. Faptul ca o alta tanara a fost omorata pe trecerea de pietoni de catre un diplomat strain probabil nici nu mai este un subiect asa interesant ca alte tampenii pe care le vedem la stiri si desi romanii pe parcursul istoriei au dat doavada doar de lasitate nu pot trece cu vederea un erou:

Gheorghe Dumitru Lâlă (55 de ani)

Un om care a murit ca un erou (www.monitorulexpres.ro)

Gheorghe Dumitru Lâlă, braşoveanul curajos care a pornit în urmărirea necunoscutului care a atacat o casă de schimb valutar, avea 55 de ani. A murit în drum spre spital, după ce atacatorul care fugise cu o sacoşă plină cu bani, simţindu-se încolţit, a abandonat banii şi l-a împuşcat pe braşoveanul curajos direct în imimă.

„În semn de recunoştinţă şi apreciere pentru spiritul civic şi curajul de care a dat dovadă în încercarea de a prinde, cu preţul vieţii, un infractor deosebit de periculos“, braşoveanului Gheorghe Dumitru Lâlă i-a fost conferit post-mortem Ordinul Naţional „Serviciul credincios“ în grad de cavaler, de către preşedintele Traian Băsescu. E o decoraţie care va alina, poate, puţin, durerea şi dorul celor doi băieţi pentru care Gheorghe Dumitru Lâlă a fost un tată bun. Medalia va ostoi poate, puţin, şi durerea părinţilor săi, rămaşi la aproape 90 de ani, fără fiul lor drag. Gheorghe Dumitru Lâlă n-a vrut să fie erou. Cînd a pornit curajos în urmărirea jefuitorului înarmat era doar el, un om obişnuit să creadă în forţa gestului făcut în numele binelui. N-a fost gestul unui justiţiar de profesie, ci al unui om care credea în normalitatea atitudinii, gestul unuia dintre puţinii oameni care mai cred că doar pasivitatea, nepăsarea şi frica sînt ucigaşe. A fost doborît şi ucis cu un singur glonte. Un glonte ţintit de criminal direct în inima bunului braşovean. În inima în care a încăput marea de dragoste cu care şi-a iubit familia şi prietenii. Şi viaţa. Gheorghe Dumitru Lâlă va primi, peste cîteva zile, post-mortem, şi titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Braşov. Şi va fi înmormîntat cu onoruri militare. Gheorghe Dumitru Lâlă n-a vrut însă să moară ca un erou. A vrut doar să prindă un ucigaş. Ca să poată trăi apoi liniştit şi cu sufletul împăcat. Aşa cum a trăit 55 de ani.

Gloanţe în inima oraşului
Eroul este un om,ucigasul e o umbră

Ce ar mai fi de spus … respect pentru acest om cat depre restul nu am ce comenta. Decat sa traiesti o viata in minciuna si indiferenta in care se scufunda societatea noastra actuala mai bine asa sa lupti pana la ultima clipa cu onoare.

Si ca incheiere mi-a placut mult cuvintele scrise de Oreste (http://www.gardianul.ro/) cu care sunt deacord:

În goana noastra dupa confort material începem sa ne pierdem din ce în ce mai usor mintile. Pâna acum, slava Domnului, ne multumeam cu gainarii, combinatii si inginerii financiare, executate, de regula, din vârful condeiului, însa tabloului cenusiu al crizei morale în care se afla intreaga planeta îi adaugam noi nuante de negru funerar. Evenimentul din Brasov demonstreaza ca pentru niste bani nemunciti cineva este dispus sa ucida cu sânge rece, în plina strada. Însa, în toata aceasta tragedie, exista un episod plin de lumina, care vine sa certifice ca Dumnezeu nu a încetat niciodata sa se manifeste  prin oameni. Sa aducem un omagiu eroului, acelui tânar care a demonstrat spirit civic si atitudine încercând sa retina agresorul, chiar cu pretul vietii. Acesta este modelul simplu, dar plin de semnificatii al dragostei pentru comunitate, al curajului, barbatiei si cavalerismului, de care avem atâta nevoie. Când conducatorii tarii se scalda în propria neputinta, obsedati doar de imagine, iata ca din marea de anonimi care platesc scump faptul ca traiesc într-o tara, practic neguvernata, apare întotdeauna cineva care sa ne reaminteasca originea noastra verticala. Suntem totusi urmasii lui Zamolxe, pentru care o moarte onorabila valoreaza cât zece vieti marunte si fara orizont. Cred ca adevarata pilda a oribilului incident din Brasov este tocmai puterea acestui erou de a nu se mai gândi pentru o secunda la binele sau la propria familie si care a înteles taina unei lumi mai bune: „toti pentru unul si unul pentru toti!”. M-a mirat atentia obsesiva a mass-mediei în încercarea de a rezolva înaintea anchetatorilor cazurile jafului de la Ciorogârla si dublu-asasinatului din Brasov, dar si discretia în ceea ce priveste gestul exceptional al unui român care a murit, luptându-se împotriva nedreptatii. Se apropie vremuri din ce în ce mai tulburi si mai violente, ne încapatânam sa ne agatam de toate lucrurile sortite efemerului, nedorind sa auzim vocile profetilor si ale sfintilor. Confruntarea finala dintre bine si rau se apropie, iar fiecare dintre noi, va fi chemat sa aleaga între exemplul hotului orbit de lacomie si invatatura eroului luminat si mângâiat de vorbele Mântuitorului: „ce folos daca vei câstiga intreaga lume pierzându-ti sufletul…”

Last edited by Invizibilul on februarie 1, 2009 at 12:48 pm

4 thoughts on “Erou … intr-o tara de lasi!

  1. Sunt atat de puţini asemenea oameni; oameni cu care ne-am putea mândri şi i-am putea respecta. Oameni care ar trebui scoşi în faţă, măcar pentru a ne îmbunătăţi imaginea noastră despre noi înşine. Dar sunt lăsaţi în anonimat tocmai de societatea pentru care se zbat să facă ceva bun. Păcat.. Dumnezeu să-l odihnească..

  2. din pacate suntem o tara de lasi, degeaba suntem urmasii lui Dracula, St.Cel Mare sau Decebal…nu mai stim, nu mai vrem sa luptam…ne-ar trebui zeci si mii de oameni ca Gheroghe…zeci, sute…pentru a putea salva tarisoare asta din anarhie… Dumnezeu sa-l ierte, pacat de copilasii ramasi fara tata…

  3. Pingback: rasplata « [idiot]

  4. Pingback: Revolutie la Chisinau « Jurnalul de Drum al unor Anonimi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s