Prietenia

Ce este prietenia si cum trebuie sa fie inteleasa?

Stim sa o pretuim?

friends

Prietenia este scumpa cand are un temei si cand sinceritatea sta la baza ei
Prietenia e o comoara inestimabila care multi sustin ca o detin si putini o cunosc cu adevarat. Prietenia poate fi considerat un lucru vital.
Prietenia este specific umana, fapt semnalat inca de Aristotel, care considera ca „nimeni nu poate trai fara prieteni,chiar daca stapaneste toate bunurile lumii”
Prietenia poate fi inteleasa ca o unitate de sentimente, simpatii, idei comune sau mai putin comune, de principii prin care se apropie doua sau mai multe persoane.
oldfriends

Prietenia poate fi inteleasa ca o profunda apropiere sufleteasca . Oricine doreste sa aiba un prieten bun, caruia sa i sa poata destainuii. Dar cati dintre noi il poate asculta cu tot sufletul si poate chiar ajuta pe acel “timid”.
Timiditatea este o infirmitate. De multe ori relatia de prietenie dintre doua sau mai multe persoane este luata in ras de catre ceilalti . Este de ajuns o privire pentru ca sincerul sentiment de simpatie sa incolteasca.
De ce nu stim cu totii sa apreciem prietenia adevarata cu ochii sufletului si nu doar a fizicului.
Prietenia este nu numai parte din fiinta noastra sociala si o traire afectiva, puternica si de lunga durata ci si o manifestare intensa,deosebit de bogat. In ceea ce priveste axemplele solicitate, recunoastem adevarul ca ele au darul de a intensifica trairile sufletesti ale tinerilor si ajuta la o mai buna intelegere a fiecarui aspect al prieteniei.

“Un om cu sufletul frumos este o bijuterie care in timp se uzeaza, iar un om bun este si ramane vesnic o comoara.”

hand1

Prietenia bazeaza, nu este o relatie de dragoste in care faci totul pentru persoana iubita fiindca te iubeste . Intr-o prietenie faci totul pentru prietenul tau nu pentru ca te iubeste ci pentru ca face ceva pentru tine sau va face ceva pentru tine odata.
O prietenie adevărată sau o amiciţie adevărată nu se bazează numai pe faptul că cunoşti o persoană foarte bine şi ea la rîndul ei te cunoaşte la fel de bine şi în felul ăsta vă înţelegeţi de minune.
De cine ne ascundem oare? De noi insine. Oare intelegem toti sensul cuvantului prietenie?
A fi prieten nu inseamna numai distractie si bani.Asta in nici un caz nu este o prietenie.
Azi tinerii sunt influentati de un curent de conceptii din filme sau reviste prin care prietenia este inteleasa ca un amestec de indrazneala si nebunie.
Este dificil in viata sa fi singur, sa nu ai un prieten caruia sa-i vorbesti, sa nu ai cu cine sa-ti imparti bucuriile, sa nu ai un umar pe care sa plangi(la nevoie).
Este un dezastru sa n-ai cu cine sa razi, sa gandesti, sa meditezi. E dezamagtor cind nu ai cu cine impartii bucuriile vietii, minunatiile lucrurilor marunte de linga noi.
Generatia noastra este o generatie fara limite spun unii, asta inseamna ca nu ii lipseste nimic si totusi ii lipseste ceva, esentialul: prietenia.
Democrit spunea :

Nu merita sa traiasca cine nu are macar un singur prieten”

adica nu ai dreptul la viata daca nimeni n-a recunoscut in tine o valoare sociala,un aliat posibil pe drumul adesea lung si anevoios catre realizarea telurilor vietii
making-new-friends

Ar trebuii sa ne dezvaluim gandurile acum cand inca mai putem. La aceasta varsta ne dorim sa fim cu cineva cu care sa ne intelegem reciproc.
Zambetele noastre timide nu pot umple sufletul dornic de frumos, de fericire, de prietenie.
Noi toţi dorim şi vrem să avem prieteni, dar nu toţi prietenii sunt buni…
Acel prieten bun, care nu te lasă la greu, căci despre acest prieten vreau să vorbesc, cred că are multe calităţi ce trebuie amintite.
Acest prieten bun este atent, ştie să observe când ţie greu, este acolo unde şi când ai nevoie. Este iubitor, ştie să mângîie, ştie să se comporte frumos, are capacitatea să iubescă necondiţionat, acest prieten nu va avea despre sine o părere mai bună, ci este egalul tău, acest bun prieten va avea întotdeauna uşa deschisă şi va fii gata să te primească cu dragoste.
Pe drumul vieţii, greu şi anevoios, atunci când întâmpini greutăţi acest prieten va ştii să se uite înnapoi, să se întoarcă, să îţi dea mâna, să te ajute să te ridici şi mai mult să te ajute să mergi mai departe.Un prieten bun cred că nu va căuta să facă ce-i place lui ci va căuta să facă ce îţi place şi te ajută pe tine.
Un bun prieten nu te va judeca şi va găsi circumstanţe atenuante pentru tine, un bun prieten este lângă tine şi te va ajuta să cauţi soluţii de rezolvare la problemele tale. Greutăţile tale vor fii şi greutăţile lui, bucuriile tale vor fi şi bucuriile lui, va plânge alături de tine şi va râde alături de tine. El va şti să simtă alături de tine, cand vei fii bolnav el va simţi durerea la fel ca tine Acest prieten bun este blând, gentil şi milos. Un bun prieten este capabil sa ierte si sa uite!
Un bun prieten nu te va jigni, nu îţi va vorbii urât, un bun prieten nu te dezamăgeşte, ci îţi va fi credincios, nu se va preface niciodată
Un bun prieten ştie să se îngrijească de tine, lipsa ta va fi completată de surplusul lui, ce este al lui este şi al tău.
Un bun prieten îţi va da speranţă, un bun prieten te va face să fii tare, un bun prieten te va ajuta să vezi soarele ce se ascunde dincolo de norii negrii, un bun prieten te va motiva pentru a merge mai departe atunci când tu nu mai poţi şi nu mai vrei, cand vei dormi el va veghea asupra ta,
cand vei fi pe drum te va apăra, te va ocroti. Inima lui va bate în acelaşi ritm ca şi inima ta, acest prieten bun te va înţelege şi îngădui cu toate slăbiciunile tale.

E greu să îl găseşti, dar dacă ai reuşit acest lucru cred că poţi fi fericit!

Prietenia este rodul timpului, ii trebuie ani sa se coaca, in timp ce dragostea este ca fulgerul, uneori nascut din furtuna”. (G.Garibaldi)

“Prietenia precede dragostea, apoi o imbogateste”  (Marin Preda).

“Prietenul adevarat la nevoie se cunoaste! ”.

20051217212657_hands_friends1

Da, multi dintre noi ne laudam ca toti din jurul nostrum ne sunt prieteni si avem un mare numar de prieteni, dar cu siguranta acest lucru nu este real.
In general, prietenii nu se pot numara pe degetele de la o mana, deoarece adevaratul prieten este cel care iti este alaturi atat la bine cat si la greu.
Sunt oameni care sunt alaturi de ceilalti doar in momentele frumoase ale vietii, ce se petrec de-a lungul timpului, iar cand calalalt trece cel putin printr-un impas acestia ii intorc spatele brusc, pentru a nu-si complica viata cu problemele lui.
Un asfel de om nu se poate numii prieten adevarat.
iin ziua de azi, cei mai multi dintre oameni sunt falsi.Greu mai poti gasi un om cinstit din toate punctele de vedere.
Eu apreciez din tot sufletul o prietenie sincera si mi-as dori ca si ceilalti sa faca la fel, dar acest lucru este aproape imposibil.
Nu pot intelege de ce uneori suntem atat de rai si nu putem incerca sa avem un suflet mai bun, sa-i ascultam mai mult pe prietenii nostri si sa-i sprijinim pe acestia din punct de vedere moral cel putin cand ei au nevoie de noi.
O vorba buna are valoarea unei comori morale pentru sufletul uman, dar din nefericire nu stim sa apreciem toti acest lucru.
Mai exista acele situatii in care prietenii pot fi falsi

‘Fereste-ma Doamne de prieteni, caci de dusmani ma feresc singur „

Selecteaza-ti prietenii! Nu uita ca adevaratii prieteni dintr-o viata nu se pot numara pe degetele de la o mana si incearca sa acorzi in sensul propriu al prieteniei o parte a sufletului tau doar celui care merita spre a nu fii dezamagit intr-un final!
Bine ar fi ca ceea ce dorim de la un prieten adevarat sa daruim noi mai intai, potrivit cu citatul „ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel”.
Prietenia este arta de a intelege si de a fi inteles, in mod egal si reciproc!

– wishyoufly

6 thoughts on “Prietenia

  1. deosebit…multi nu inteleg adevarata esenta a prieteniei…prietenii nu ti-i alegi te nasti cu ei trebuie doar sa va intalniti…lasati-va inimile deschise pentru ca doar asa le veti arata prietenilor adevarati calea spre voi…

  2. Prietenia devine, în ultima vreme, un concept abstract. Avem din ce în ce mai puţin prieteni adevăraţi, mai mulţi „amici” şi din ce în ce mai mulţi „cunoscuţi”… Sufletele nu se mai deschid, destăinuirile sunt depuse în cutii de valori ale sufletului, oamenii nu mai interferează decât din obligaţie, uneori. Ştiu că mai există, totuşi, şi prietenii adevărate…

  3. prietenia…este un cuvant important si cred ca este dificil sa ai multi prieteni azi cand gasesti pe la toate colturile invidie la fel ca si competitie , rautate , singuratate , si ar mai fi de zis …

  4. Prietenia este de nepretuit, vorbesc de cea adevarata desigur nu de prieteniile false care trec. Prietenia e lucrul cel mai greu de explicat. Nu este ceva ce se poate invata la scoala.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s